Geam termopan se rabateaza cand il deschid normal

 Acest articol este scris special pentru utilizatorul ce ne-a lasat in articolul "Curent pe la termopan" intrebarea:

Salut!
Am un geam cu rabatare(balcon inchis), care in momentul cand este DESCHIS LARG(nu rabatat) partea stanga de sus se rabateaza. Care sa fie problema? multumesc anticipat pentru raspuns.

 Aici vom dezbate pe larg problema rabatarii accidentale a unui geam termopan ce se vrea a se deschide doar pe orizontala (pozitia manerului orizontala). Sunt doua motive ce duc la aceasta problema, una poate fi remediata prin inlocuirea feroneriei (mai precis a foarfecii de oscilobatare), si a doua poate fi remediata printr-un simplu reglaj.


Inainte de toate, sa ne obisnuim in a identifica problema de rabatare accidentala a unei ferestre termopan. In imaginea de mai jos avem o foarfeca de rabatare termopan:

foarfeca rabatare termopan

Se poate observa in imagine, zona in care blocatorul ce comanda oscilobatarea se prinde in locasul lui din tija balamalei. Spatiu dintre tija balamalei si feroneria de pe cercevea (rama mobila) este variabil, si poate fi reglat prin balamaua inferioara (de jos), a termopanului.

In cazul in care geamul termopan se rabateaza atunci cand se deschide normal, inseamna ca spatiul dintre blocator si locas este prea mare si acesta "nu ajunge sa prinda".

Reglajul pentru remedierea problemei se va face din balamaua inferioara dupa cum urmeaza:

balama de jos termopan

Se indeparteaza capacul (masca de plastic) de protectie a balamalei pentru a se putea ajunge la surubul de reglaj.

reglaj balama de jos termopan

In figura de mai sus este marcat surubul pe care va trebui sa il strangem pentru a se ridica cerceveaua pana in punctul corect. Veti avea nevoie de o cheie hexagonala (imbus) de 4mm. Cu fereastra inchisa in toc, actionati manerul in pozitia de rabatare; incepeti sa strangeti surubul balamalei si la fiecare 1/2 ture verificati daca fereastra agata cand o trageti pentru rabatare. Continuati pana cand bulbul de sus ajunge din nou sa inchida corect in locasul lui.

Asa remediati prin reglaj un geam termopan ce se rabateaza cand il deschizi normal!

Alta problema, de data asta mai complicata, este data de ruperea blocatorului sau a buzei locasului de inchidere de pe tija balamalei. In acest caz nu aveti nici-un reglaj ce sa ii mai puteti efectua, si in speta, doar inlocuirea foarfecii de rabatare mai poate remedia solutia. Cum inlocuirea foarfecii este o operatiune dificila ce nu o puteti intreprinde in regim DIY (singur), va recomandam apelarea la o firma specializata in serviciile de reparatii termopane.


Speram ca acest articol va este de folos si problema dvs poate fi remediata doar prin reglaj!

Comentarii