Curent pe la termopan? Sfaturi de reglaj

     Ferestrele si usile din termopan nu mai sunt considerate ca a fi un moft ci mai mult o necesitate ce ne apara caminele de intemperiile iernii. Si cum datorita producatorilor "responsabili" de termopane, ele tind ca in unele cazuri sa nu functioneze corespunzator, ba chiar sa lase curentii de aer sa treaca sau sa se simta pe la ferestre sau usi ce le consideram a fi calitative.


     Si totusi ce putem face atunci cand pe langa usa sa fereastra termopan se simte curentul?

     Vestea buna e ca sistemele moderne de tamplarie se pot regla sau repara astfel incat sa se elimine deficientele legate de patrunderea curentilor de aer in casa, tot ce trebuie facut este sa urmarim zonele pe unde intra vantul si sa remediem problema din sistemele de reglaj prezente pe balamale sau feroneria cu care este echipata fereastra sau usa termopan. Pentru a ne lamuri inca de la inceput, o fereastra normala sau o usa de balcon cu maner doar pe interior au aceeasi feronerie sau balamale si se fac aceleasi reglaje, nu exista tehnici diferite. Acestea fiind spuse este timpul sa enumeram, cu imagini, cum se pot regla balamalele ferestrelor sau usilor termopan pentru ca curentii de aer sa nu mai patrunda la interiorul camerei:

 BALAMAUA DE JOS

      Daca simtiti curent pe la balamaua de jos a ferestrei va prezentam in imaginea alaturata cum arata aceasta. Ea este acoperita de capace de mascare; pentru a putea ajunge la suruburile de reglaj va trebui intai sa ii demontati capacele de mascare care se dau jos foarte simplu. In final balamaua va arata ca in urmatoarea imagine unde sunt exemplificate si suruburile de reglaj de unde puteti remedia problemele de etansare.


     Daca simtiti curent prin partea de jos a balamalei actionati surubul de presiune al garniturii pentru a asigura o strangere mai etansa a inchiderii. Daca fereastra e prea sus si garnitura nu ajunge sa inchida pe toc este deajuns ca din surubul de reglaj pe inaltime sa slabiti putin pentru ca fereastra sa coboare si sa poata asigura o etansare buna. In cazul in care, in timp fereastra s-a deplasat in partea de jos a manerului si agata sau nu mai izoleaza corespunzator, actionati reglajul pe orizontala care va va ajuta sa apropiati fereastra de toc in partea de jos a manerului pentru a remedia problemele de etansare si pentru a stopa patrunderea de curenti de aer.

BALAMAUA DE SUS

    Problemele de etanseizare ale ferestrelor sau usilor termopan in partea superioara a lor pot fi remediate prin reglaje aduse balamalei de sus. Daca problema apare prin agatare in partea de sus a laturii manerului, se strange surubul balamalei astfel incat fereastra sa se apropie de aceasta. Imaginea reglajului este prezenta mai jos:
REGLAJUL PRESIUNII PE GARNITURA

    Piesele ce asigura inchiderea cercevelei pe toc au un dublu rol, atat de inchidere cat si de dozare a fortei de presiune ce este exercitata pe garnitura termopan. O presiune mai mare pe garnitura se traduce printr-o actionare mai greoaie a manerului dar si printr-o mai buna izolare pentru eradicarea patrunderii curentilor de aer pe la fereastra sau usa. Exemplificata, piesa de reglaj a presiunii este in imaginea de mai jos. Nota! Piesele de reglaj de presiune sunt dispuse in mai multe locuri pe fereastra, le puteti gasi mai usor urmarind placutele metalice de pe toc unde acestea efectueaza inchiderea.

     Pentru mai multe tehnici de reglaj, puteti folosi tutorialul interactiv de reglaj termopane prezent la adresa: tutorial reglaje termopane, sau, in cazul in care esti din Bucuresti si doresti un serviciu de reglare profesionala a termopanelor, acceseaza pagina reglaje termopane UltraPVC.

Comentarii

  1. Mulțumesc, foarte bine explicați. M am descurcat bine

    RăspundețiȘtergere
  2. Salutare! Am o ușă de termopan la balcon care in partea de sus după închidere are un spatiu liber de aprox. 2 MM între ușă și tocul ușii. Strângând șurubul de reglare din partea de jos, ușa vine puțin în sus, se simte, ținând mana pe ea in timpul reglajului dar după închidere spațiul respectiv rămâne neacoperit. As putea face altceva? Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va trebui neparat sa refaceti calarea usii. Calarea reprezinta procedeul prin care aliniati cerceveaua dupa sticla si are ca efect ridicarea coltului de sus, opus balamalelor astfel incat sa recapatati etansarea. Vom lucra sa publicam un articol complet despre procesul de recalare a sticlei in curand!

      Ștergere
  3. Salut!
    Am un geam cu rabatare(balcon inchis), care in momentul cand este DESCHIS LARG(nu rabatat) partea stanga de sus se rabateaza. Care sa fie problema? multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua!
    Am conceput special pentru dumneavoastra un articol complet cu imagini despre cum puteti remedia problema de rabatare accidentala! Acesta poate fi vazut de aici:

    https://termorep-bucuresti.blogspot.com/2021/04/geam-termopan-se-rabateaza-cand-il.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Nu te sfii! Ai o nelamurire? Intreaba-ne pe noi si vom face tot ce e posibil sa iti dam un raspuns corect! Adauga comentariul tau, aici: