Bate vantul pe la termopan - Motive

 De fiecare data cand vine iarna, avem parte de aceleasi solicitati ca si in anii trecuti si anume, problemele legate de etansare. Sunt foarte multe persoane care se confrunta cu problema in care, efectiv, bate vantul pe la termopane. Care este cauza si cum poate fi remediata aceasta, problema, urmeaza sa dezbatem pe larg in cele ce urmeaza.

Bate vantul pe la termopan

In primul rand, problema de patrundere a curentilor de aer pe la termopan este mai complexa decat ar parea la prima vedere. Cauzele ce duc la probleme de etansare sunt multiple, dar, principalele ar putea fi:

1. feroneria termopan incompleta

2. garnitura termopan imbatranita

3. profilele termopan contorsionate (in timp, soarele indoaie profilele din plastic, in special cele inchise la culoare)


Sa luam pe rand, fiecare problema ce duce la situatia in care bate vantul pe langa fereastra, si, desigur sa o explicam:

Feroneria termopan incompleta

O fereastra termopan (cercevea) are pe cantul ei, pe partea care se deschide, feronerie termopan. Aceasta feronerie realizeaza inchiderea in sine a ferestrei, atunci cand actionati manerul. E compusa din piese care se imbina ca un puzzle, de jos pana sus, si, desigur, pana in spatele cercevelei. Si de aici si problema! Majoritatea producatorilor monteaza pe ferestre doar minimul de piese (in special in partea vizibila a ferestrei, zona manerului), insa, jos/sus sau in spatele ei, nu e monteaza feronerie care sa inchida. Cu alte cuvinte, fereastra, trebuie sa inchida in 3 puncte pe latura cu manerul si in unul (la mijloc) in latura cu balamalele (de ce unul?: pentru ca balamalele au dublu rol, atat de batare cat si de inchidere/etansare). Daca e mai lata de 80cm, atunci mai trebuie sa aiba cate un punct de inchidere, median, in partea de jos si sus a ferestrei.

Rezumat, pe unde ar trebui sa fie punct de inchidere si nu e, pe acolo sufla vantul pe langa fereastra!

Solutii??? - adaugarea tuturor punctelor de inchidere, asa cum cere standardul tehnic.

Garnitura termopan imbatranita

Da, garnitura imbatraneste. Si cand imbatraneste, se taseaza. Tasandu-se, apar spatii intre toc si cercevea ce faciliteaza patrunderea aerului pe langa garnitura. In medie, o garnitura tip EPDM, imbatraneste in aproximativ 5 ani de zile, de la data montajului, daca a fost intretinuta corespunzator.

Profile termopan contorsionate

Profilele termopan PVC, sunt din plastic armat cu fier. Insa unii producatori "uita" sa le mai armeze, sau le armeaza cu profile metalice mult mai subtiri decat ar trebui. Si de aici apar problemele. Si anume:, profile care se inmoaie in soare puternic de vara, si isi pierd structural forma. Nu va ganditi ca se vor indoii vizibil cu ochiul liber, plaja de deformare e de cativa milimetrii, indeajuns ca vantul sa isi faca loc si sa simtiti cum patrund curenti de aer pe langa termopan.

Bun, ce e de facut in cazul in care nu va pricepeti sa remediati aceste probleme, sau pur si simplu nu doriti sa va bateti capul? Va recomandam sa va documentati de pe site-ul de reparatii termopane pentru a afla tot ceea ce va intereseaza.

Daca aveti nelamuriri, nu ezitati sa folositi comentariile de mai jos pentru a ne adresa o intrebare! Daca putem, va vom ajuta cu drag.

Comentarii