In cadrul acestui articol, dorim sa va prezentam dintr-un punct de vedere profesionist ce trebuie sau nu facut ferestrelor sau usilor termopan pentru ca in iernile friguroase sa nu aveti probleme cu patrunderea curentilor reci de aer... sau chiar a zapezii.
1. Garnitura adeziva sau purfixul de burete
Pentru ca ne intalnim din ce in ce mai frecvent cu aceasta situatie si anume posesori de ferestre defecte care si-au lipit suplimentar garnituri sau bureti din comert (asa cum se facea la ferestrele vechi de lemn), suntem datori sa oferim urmatoarele informatii:
a) ferestrele si usile termopan nu se comporta la fel ca si cele din lemn, implicit, nu exista aceeasi rezolvare - o garnitura suplimentara lipita pe fereastra nu face decat sa forteze peste limita feroneria termopan si inchiderea in sine fapt ce duce in timp la o defectiune costisitoare - inlocuirea feroneriei de inchidere.
b) un termopan ce nu mai etanseaza in zona garniturii o face pentru ca aceasta s-a tasat (la fel ca si anvelopele auto) si nu mai efectueaza un contact perfect cu tocul, ramanand astfel un spatiu de aprox 0.5mm (foarte mic!) prin care curentii de aer pot trece cu usurinta (cateodata mai si suera!). Acest spatiu nu poate fi "completat" cu o garnitura suplimentara adeziva deoarece, cea mai subtire are grosimea de min. 3mm si de aici ne dam seama de suprasolicitarea ce se va impune feroneriei de inchidere pentru ca fereastra sa etanseze.
c) unica solutie ce se impune pentru tratarea unei asemenea probleme este inlocuirea garniturii uzate cu una noua (da, oricarui termopan i se poate inlocui garnitura)
2. Reglarea feroneriilor de iarna si de vara
Un subiect intens tratat pe internet, reglajul de vara/iarna la termopan. Tot ce va putem spune noi e ca, sunt baliverne inventate de unii ce habar nu au si nu stiu adevaratul sens al reglajului de presiune cu care sunt echipate feroneriile termopan. Acest tip de reglaj se face pentru a asigura o planeitate corecta a cercevelei fata de tocul termopan (care nu e intotdeauna fixat perfect plan in zid!!!). Acele reglaje se fac o singura data, la montajul ferestrei deoarece piesele excentrice sunt nituite in placa de transmisie si "invartirea" excesiva ("de doua ori pe an") face ca niturile sa se slabeasca si sa devina total ineficiente. Si in acest caz remedierea problemei se face prin inlocuirea feroneriei....
3. Dezumidificatoare la fereastra
Am inteles, unii au probleme cu condensul si cauta sa dea vina pe termopan... Si din pacate nu e vina lui! O fereastra termopan nu genereaza caldura (scopul ei e de a izola). Si problema condensului apare din lipsa unei aerisiri adecvate, a unei temperaturi constante la exterior si desigur, uscarea la interior a rufelor.
Sperand ca aceste explicatii au fost de ajutor, pana la urmatorul articol publicat, va uram toate cele bune!
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Nu te sfii! Ai o nelamurire? Intreaba-ne pe noi si vom face tot ce e posibil sa iti dam un raspuns corect! Adauga comentariul tau, aici: