Termostatul de ambient si ferestrele termopan - condensul

     In acest articol urmeaza sa prezentam o problema foarte raspandita si discutata  si anume condensul pe ferestrele termopan si peretii adiacenti acestora.
     Tamplaria tip termopan este un accesoriu care a devenit obligatoriu oricarui camin, nimeni nu mai opteaza la montarea ferestrelor clasice de lemn. Totusi, acest val de termopane vine si cu neplaceri unora dintre nefericitii proprietari carora ferestrele si usile prezinta slabe proprietati de lupta impotriva condensului.
 

De unde acest condens?

    Pai, in cele mai multe dintre cazuri, condensul este datorat folosirii de catre producatorii de termopane a unor sticle de slaba calitate impotriva condensului si anume sticla Float ce este recomandata sa fie montata doar la interior (ferestre sau usi ce nu au contact cu exteriorul). Multi monteaza sticla tip Float la ferestre de exterior fie din nestiinta de cauza fie ca clientul a cerut "ce e mai ieftin"... si de aici si problema condensului... pentru aceasta categorie.

Ce se intampla totusi cu cei ce au condens desi poseda ferestre calitative cu sticle bune?

    Daca te afli in cazul in care ai ferestre de marca, cu sticle tip Low-E sau FourSeasons si te lupti cu condensul de parca ai avea ferestre din lemn, daca ai scos toate florile din casa si aerisesti zilnic degeaba, sa sti ca problema ta nu sunt termopanele!
     Ultima moda in incalzirea moderna a locuintelor este termostatul de ambient un aparat ce spune centralei termice cand sa pompeze apa calda in calorifere si cand nu, in functie de numarul de grade care este setat sa se mentina la interior. Aici este si problema, apa vine in socuri, acum se pompeaza apa fierbine timp de 5 - 10 minute (aprox 60 grade Celsius) sa se ridice temperatura ambianta, si apoi, dupa ce aceasta a fost atinsa, se centrala se opreste racindu-se apa pentru 40 - 60 minute. Ferestrele, care sunt cel mai apropiata de calorifere simt cel mai bine aceste socuri termice de rece, cald de aici si aparand condensul.

Ce este de facut pentru a remedia condensul de pe sticla termopan?

   Simplu! Nu mai reglati centrala la temperaturi mari! Exemplu testat este prezent in lista de mai jos:
  • toamna apa in calorifere trebuie setata intre 35-40 grade
  • iarna apa in calorifere trebuie setata intre 40-50 grade
  • primavara intre 35-40 grade
  In acest fel centrala va functiona mai lung, socurile termice vor disparea iar consumul de gaz si solicitarea tehnica a instalatiei vor fi mai mici!
   Tabelul de temperaturi este informativ, tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti in functie de anotimp si de necesarul casei dvs a setarilor apei pentru ca centrala sa functioneze mai "lung" sa aibe sesiuni de lucru de 40 - 50 minute si pauze cand s-a ajuns la temperatura ambientala de maxim 10 minute.
   Pentru mai mult ajutor, explicatii si lamuriri suplimentare va asteptam cu interes intrebarile in comentariile de mai jos!

Comentarii