Balamale termopan rupte - cum le reparam?

      Se intampla ca atunci cand ne asteptam cel mai putin ca ceva din casa sa cedeze. Fie ca a fost o zi furtunoasa, s-a facut curent, sau pur si simplu asa a fost sa fie, balamalele usilor sau ferestrelor termopan se mai rup... Nimic nu este vesnic sub soare e o vorba. Totusi, cand nepasta a venit, ce e de facut pentru a remedia cat mai repede, ieftin si bine aceasta problema a ruperii sau fisurarii balamalei termopan?... 
  
      De ce se rup balamalele termopanelor?
     
     In cele mai multe cazuri balamale termopanelor se rup din cauza vantului sau curentilor  de aer ce foarceca sau "dau peste cap" usa sau fereastra termopan dislocand, fisurand sau smulgand la propriu balamalele din locasele lor. Varsta ar fi urmatorul factor al defectarii acestor sisteme urmata de manipularea si ingrijirea precara acordata de unii utilizatori usilor si ferestrelor termopan.
   
     Ce costuri implica inlocuriea balamalelor termopan rupte?

       Pentru inceput trebuie sa identificam tipul de balama pentru a afla pretul la care sa ne asteptam atunci cand interventia de reparatie va fi efectuata. Balamalele de termopan sunt diferite de la tamplaria din PVC la cea de Aluminiu sau cea de Lemn Stratificat astfel ca e recomandat sa verificati ce tip de tamplarie termopan aveti. Cele mai ieftine accesorii sunt la PVC crescand ca pret pentru Aluminiu si apoi la Lemn Stratificat. Mai jos exemplificam de la ieftin la scump pretul pentru balamalele termopan de ferestre:
  1. balamale termopan ferestre cu deschidere clasica (simpla) ~ 120RON
  2. balamale termopan ferestre cu deschidere oscilobatanta ~ 200RON
  3. balamale termopan ferestre cu deschidere osciloculisanta ~ 450RON
 De mentionat faptul ca pentru ferestrele osciloculisante, este impropriu spus balamale fiind mai mult un sistem de role culisante. Costurile cresc usor pentru ferestrele din aluminiu. Preturile sunt calculate la media pietii in momentul publicarii acestui articol, mai 2016.
   
  Pentru usile termopan situatia este un pic mai delicata deoarece ruperea balamalelor vine in majoritatea cazurilor si cu deformarea spargerea sau ruperea materialului propriu zis termopan facand astfel dificila montarea unor balamale noi sau reparatia profilului avariat. In imaginea din dreapta avem un caz fericit in care doar balamaua propriu zisa a fost rupta, materialul din PVC ramanand intact. In acest caz reparatia si inlocuirea unei balamale noi este usor de facut si mult mai ieftina.

       Rezumand, indiferent de modul in care s-a produs ruptura, balamalele termopanelor pot fi inlocuite, reparate sau reglate pentru a repune in parametrii optimi de functionare usile si ferestrele termopan defecte. 
 

Comentarii